Sokol s knírem

Movember 2021 je tu, o co se jedná?

Již řadu let probíhá po celý listopad akce, při níž si muži nechávají růst kníry a upozorňují tak na typicky mužské druhy rakoviny.

V Sokolu Libeň se Movemberu věnujeme od roku 2012 a od roku 2019 se snažíme tuto akci rozšířit na celé sokolstvo.

Základní dva druhy rakovin, které ohrožují muže jsou rakovina varlat, která se týká staršího žactva, dorostu a mladších mužů – tedy věkové kategorie 13 až 40 let. Málokdo o riziku v tomto věku ví a při včasném odhalení lze tento druh rakoviny velice efektivně léčit. Pokud není odhalena včas, může ohrozit milostný život i život jako takový.

Druhý druh rakoviny je rakovina prostaty, ta se týká mužů od 40 let výš. I zde se dá nemoc léčit, ale je potřeba ji odhalit dříve než se objeví první příznaky. Vyšetření per rectum je pro muže nepříjemné a pokud se bavíme o mužích ve vyšším věku, může být velice těžké je na toto vyšetření dostat. Žádný ze všech druhů rakovin nezabíjí tolik, jako právě rakovina prostaty a konec je to zatraceně bolestivý.

Jak se můžeš zapojit a co pro Movember a mužské zdraví můžeš udělat?

Jednou z cest je propagace. Na odkazu níže najdeš letáky k vytištění a materiál na sociální sítě v sokolském stylu. Zatím co pro starší muže ohrožené rakovinou prostaty je vhodnější leták umístit na nástěnku v sokolovně nebo jej poslat e-mailem, pro mladší borce ohrožené rakovinou varlat budou vhodnější příspěvky pro sociální sítě.

Odkaz na Google disk

Chceme dát vědět rodičům mladých kluků, že existuje riziko a jejich prostřednictvím kluky informovat o samovyšetření. To spočívá v tom, že na sebe v daných partiích jednu za čas sáhnou a budou hlídat jestli je všechno stále stejné. Jak na samovyšetření si lze přečíst v odkazu níže.

https://objednejse.muziprotirakovine.cz/rakovina-varlat/

Veteránům chceme dát vědět jak moc důležité je, aby alespoň jednou ročně absolvovali preventivní vyšetření. Je důležité se vcítit do kůže chlapa, kterého chceš na vyšetření poslat. Je potřeba mu dodat odvahu, maličko postrašit, že když to bude oddalovat, může to opravdu hodně bolet, a taky je potřeba pomoci s tím, kdy kam a jak se objednat. Veteráni často nejsou nejzdatnější v hledání těchto informací.

Zároveň, což nám sokolům není cizí, chceme všechny věkové kategorie vést ke zdravému životnímu stylu. Tedy k pravidelnému pohybu, omezení rizikových látek jako je alkohol a tabák, pestré vyvážené stravě a podobně.

K hovorům na toto téma slouží právě knír. Kdykoli na něj někdo slovem narazí, přichází jedinečná příležitost na tuto problematiku narazit.

Další způsob jak Movember podpořit, je finanční příspěvek na sbírku. Prostřednictvím webu v odkazu níže probíhá každý rok soutěž, který z týmů vybere více financí na prevenci a léčbu. Peníze proudí rovnou fondu Muži proti Rakovině. Jestli posíláš odkaz, chodíš s kasičkou, uděláš malou exhibici, kde vybereš nějakou korunu a podobně. Nezáleží, jestli odkážeš přispěvatele na tým Sokol s knírem, nebo jakýkoliv jiný. Stejně tak se můžeš hecovat s ostatními v rámci týmu.

https://movember.com/t/sokol-s-knirem?mc=1

V roce 2019 Sokol s knírem vybral 23 964 Kč, v roce 2020 pak 39 999 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *